*
Despre cartea Vaeringjar - BLAKUMAN

Autorul Marian Burcea, la debutul său literar, ne spune:

~   Articol publicat de Viorel Moraru, în 17.07.2022   ~

Romanul este un amestec de tipologii, atât transpus în caractere, cât și în desfășurarea acțiunii. O aventură complexă, structurată pe mai multe planuri, cu tot atâtea intrigi, țesută cu liniaritate istorică, ale cărei capitole se înfățișează, nu în mod tradițional, ci în funcție de data, ziua și locul petrecerii evenimentelor descrise.

Această carte este prima dintr-un total de șase, Vaeringjar fiind seria, Blakuman numele volumului 1, iar personajul principal, pe care îl urmărim pe parcursul aventurii, poartă supranumele de Șase Degete.
Denumirea seriei vine de la Garda Varangiană, practic Garda personală a Împăraților Bizantini, compusă din mercenari nordici, vikingi, care au rămas să lupte pentru romanii de răsărit. Desigur, în carte, rolul grupului de soldați plătiți se va fi delimitat de la îndeletnicirile medievale, activitatea fiindu-i cu totul alta. Pe parcurs, acest nume va simboliza breasla de mercenari din care fac parte unele personaje. Subtitlul, și anume Blakuman, a fost inspirat dintr-un eveniment istoric ce datează cu mai bine de un mileniu în urmă, când oamenii de prin părțile pe care noi le locuim acum, au primit denumirea de Blakumen, fapt ce stă înscris într-o sagă nordică, a unor negustori vikingi. Și astfel, personajul principal fiind valah, am ales acest apelativ.

enter image description here

Fiecare pagină are ceva special, fiecărui cuvânt i s-a atribuit un scop. Veți descoperi simbolisme mistice, muzicale și reinterpretări istorice care vă vor ridica semne de întrebare și care sper să vă creeze o imagine a timpurilor secolului al XVII-lea. Am scris cu toată inima și cu toată dăruirea despre un personaj care s-a născut pe pământ românesc și care a vorbit limba noastră, chiar dacă într-un vid ficțional. Am încercat să dau o imagine cât se poate de concretă a vremurilor tulburi ale unui Ev Mediu târziu, pentru unele părți ale continentului. În roman se pune accent și pe graiul altor popoare, fapt ce duce la creșterea tensiunii dintre caractere, căci nimeni nu poate cunoaște fiecare grai. Haideți să descoperim această aventură împreună și s-o trăim ca un om cu frica zilei de mâine!

„Am scris această carte cu dragoste față de poporul din care mă trag. Îmi îndrăgesc pământul românesc pe care m-am născut, pe care am crescut și am cunoscut dulceața vieții. Sunt mândru că avem o istorie atât de vastă încât să-mi permită să spun o poveste, fie ea și fictivă, despre unul dintre noi. Trăim într-o eră privilegiată din multe puncte de vedere, singurul lucru care ne rămâne de făcut este doar să întindem mâna și să culegem roadele pomilor plantați de înaintașii noștri.”

Marian Burcea, autor Vaeringjar - BLAKUMAN

Distribuie:
Etichete:
Sunt Viorel Moraru, autor, publicist și redactor șef al Editurii Ler. Pentru colaborări, mă poți contacta la [email protected] sau pe WhatsApp 0730.426.278.

Din aceeași categorie:

Ai nevoie de o editură?

Noi îți publicăm cartea!