*
De la vis la realitate, cum publicăm o carte? (II)

2. Oportunități și iluzii

~   Articol publicat de Viorel Moraru, în 03.09.2021   ~

Self-publishing-ul oferă autorilor în devenire oportunitatea la care visau de mult, aceea de a se publica. În zilele noastre, oricine, cu o apăsare de buton, își poate prezenta creația lumii. Cu toate acestea, este de bun simț să știm că Self-publishing nu garantează succesul; lipsa de experiență și lipsa unui editor pot transforma un vis frumos într-un coșmar. Capodopera nou-venitului în industria scrisului poate fi de calitate inferioară, nu ca poveste, stil, artă, mesaj - ci ca produs pregătit să-și întâlnească cititorul. Erorile gramaticale, alegerea unui font nepotrivit, o copertă neinspirată, un titlu abstract - acestea sunt detalii care îi vor face pe cititori să ignore sau să tune și să fulgere împotriva autorului, uneori chiar a breslei din care face parte.

Pentru mulți cititori, Self-publishing este similar cu amatorismul, deoarece oricine poate publica orice. Publicul asemuiește Self-publishing-ul cu un produs de calitate îndoielnică deoarece titlul cărții nu este legat de numele unei edituri care să-și asume publicarea manuscrisului. Cu toate acestea, autorii independenți care publică online sau cei care își plătesc din buzunarul propriu tipărirea cărții, sunt acum, în unele magazine, cot la cot cu autori consacrați, cărțile lor sunt listate cotor la cotor cu cărțile publicate de editurile mari. Îi iubești sau îi urăști, autorii independenți sunt aici, iar cărțile lor auto-publicate au asaltat magazinele online internaționale ca Amazon, B&N, Kobo, Scribd etc... și își fac încet dar sigur apariția și pe piața internă ajutați de edituri mici, de cel.ro, eMag, librării fizice și online.

«Promit că voi încerca să evit capcanele în care cad începătorii, iar la sfârșitul zilei, când voi pune capul pe pernă, voi spune: „azi am făcut tot ceea ce mi-a stat în putință, mâine o să fac mai bine!”»Acesta era motto-ul meu când am publicat cu ani în urmă prin forțe proprii. Motto-ul era bun și sincer, dar de evitat capcanele începătorului nu am reușit, pentru că este imposibil ca un începător să fie la fel de priceput precum cineva care a trecut prin întregul proces de editare și publicare.

Reducerile bugetare și uneori încăpățânarea ne fac să ignorăm acest aspect, să nu apelăm la alte persoane mai competente, ambiția sau constrângerile financiare ne împing să ne edităm singuri manuscrisul, lucru care deseori duce la crearea unui produs inferior din punct de vedere estetic. Greșelile ortografice și cele de stil, imposibil de ignorat, îi vor face cititorului experiența neplăcută și va simții că își irosește timpul citindu-ne cartea. Pe el nu îl interesează faptul că unui autor îi este aproape imposibil să-și corecteze textul, deoarece, creatorul parcurge textul cu ochiul minții, el l-a scris, el știe cum începe și cum se va termina fiecare propoziție, iar ochiul îi va trece peste destule cuvinte pocite fără a le sesiza.

În concluzie - toți avem nevoie de un editor, un ochi proaspăt și antrenat are mai mari șanse să descopere erorile; orice editor este mai bun decât cineva care nu are experiență în pregătirea manuscrisului. De asemenea, colaborarea cu un artist pentru realizarea copertei este un plus, un autor debutant, necunoscut și o carte cu copertă anostă - acestea sunt doar două elemente ale unei combinații nefericite, care are puține șanse de a se remarca; în schimb o ilustrație originală va atrage întotdeauna privirile.

PS: Citește partea a treia a postării pentru a afla ce riscuri și costuri implică publicarea unei cărți.

Distribuie:
Etichete:
Sunt Viorel Moraru, autor, publicist și redactor șef al Editurii Ler. Pentru colaborări, mă poți contacta la [email protected] sau pe WhatsApp 0730.426.278.

Din aceeași categorie:

Ai nevoie de o editură?

Noi îți publicăm cartea!