*
De la vis la realitate, cum publicăm o carte? (I)

1. Tradițional Vs Self-publishing

~   Articol publicat de Viorel Moraru, în 03.09.2021   ~
De la vis la realitate, cum publicăm o carte? (I)

O editură de renume, care are o echipă de profesioniști, ia un manuscris în care crede și va crea un produs de calitate. Editura cheltuiește mulți bani pe carte și pe promovarea ei, va lansa cariera unui autor și se va ocupa de distribuție. Dacă ai trecut prin acești pași, te felicit, ești o persoană talentată, norocoasă, și îți urez succes în continuare. Dar, pe lângă metoda tradițională, există și o altă opțiune - aceea de Self-publishing (publicare în regim propriu). Autori independenți care vor să meargă pe propriul drum sau scriitori sătui să tot fie refuzați de editurile puternice își iau cariera în propriile mâini și apelează la auto-publicare.

Ce povești ai să ne spui, ficțiune, dragoste, aventură? Ce pasiuni ai, vrei să le transformi în învățături pentru ceilalți?

Scrie-ți cartea și public-o, astăzi, mai mult ca niciodată, este mai ușor decât crezi. O carte publicată, un vis împlinit! Emoție în suflet, zâmbet pe buze, un sentiment de împlinire îți învăluie inima… Ai reușit! Numele tău scris pe copertă… Numele tău pe buzele oamenilor. Ești apreciat. Ai o sursă de venit, făcând ceea ce iubești.

Internetul este plin de astfel de reclame, programe pentru scris și editat documente ca: Microsoft Word, Google Docs, Libre Office etc... sunt accesibile oricui. Website-uri, bloguri, platforme online create cu scopul de a facilita publicarea textelor scrise, baze de date cu imagini pentru coperte și tutoriale gratuite care te instruiesc cum să scrii și să publici - toate acestea sunt la un click distanță.

Lulu, KDP, Draft2Digital etc… sunt site-uri care pun la dispoziție unelte pentru publicarea și comercializarea manuscriselor realizate de autori independenți. Alege una dintre platforme sau mai multe, trebuie să-ți creezi un cont, să semnezi un contract, să atașezi o metodă de plată (PayPal sau cont bancar), să completezi un formular pentru taxe (ai grijă să-ți introduci toate datele corect) și ești gata să-ți începi cariera de autor. Citește regulamentul de ordine interioară, respectă formatul manuscrisului (doc, pdf), respectă dimensiunea lui și a copertei, alege prețul de vânzare și… felicitări, te-ai publicat.

Ai nevoie de timp și antrenament pentru a devenii propriul tău editor. Oportunitățile pentru a te pune pe piață există, dar dacă ți se pare prea complicat, citește partea a doua a postării, poate te ajută să iei decizia cea mai bună pentru tine.

PS: Citește partea a 2-a a postării pentru a afla ce oprtunuțăți și iluzii îi așteaptă pe viitorii autori.

Distribuie:
Etichete:
Sunt Viorel Moraru, autor, publicist și redactor șef al Editurii Ler. Pentru colaborări, mă poți contacta la [email protected] sau pe WhatsApp 0730.426.278.

Din aceeași categorie:

Ai nevoie de o editură?

Noi îți publicăm cartea!