Din aceeași categorie:
I. Ce este o carte electronică? O carte electronică (eBook) este versiunea digitală a unei cărți, este un fișier care conține text și imagini (mai nou, îi pot fi adăugate elemente audio și video). Cartea electronică poate fi citită pe computere, smartphone-uri, tablete și cititoare electronice (eReaders).
Cărțile electronice au revoluționat modul în care autorii publică și cititorii consumă literatură. În ultimii ani, ele au devenit o alternativă populară la cărțile tipărite. eBook-urile au avantajul de a fi ușor de descărcat, de stocat și citit pe diverse dispozitive. Un alt atu al cărților electronice este capacitatea lor de a oferi noi oportunități pentru autori. Publicarea a devenit mai ușoară ca niciodată, permițând autorilor să-și distribuie lucrările la nivel global cu costuri minime.
Două dintre cele mai utilizate formate pentru cărțile electronice sunt EPUB și PDF.
EPUB (Electronic Publication) este un format standard pentru cărțile electronice. O caracteristică importantă a acestuia este capacitatea de a ajusta dimensiunea fontului (a literelor) și de a redimensiona imaginile, ceea ce face ca lectura să fie ușoară și plăcută.
PDF (Portable Document Format) este un format mai vechi de salvare a documentelor, popular datorită calităților sale grafice și a faptului că documentul arată exact cum a fost creat, păstrându-și aspectul, fonturile și imaginile indiferent de dispozitivul utilizat pentru a-l deschide. PDF-urile sunt ușor de citit, dar de obicei sunt mai mari, au mai mulți megabiti (Mb), ceea ce poate face ca descărcarea lor să dureze mai mult.
Deși cărțile electronice au avantajele lor (stocarea unei biblioteci pe un dispozitiv de buzunar), există și dezavantaje. De exemplu, unele cărți EPUB, din diverse motive nu afișează corect imaginile sau textul. Cu toate că facerea eBook-urilor are în spate câteva zeci de ani de inovație, crearea unui astfel de produs nu este deloc ușoară, ea se bazează pe tehnologia folosită la crearea website-urilor, așa numita codare HTML și CSS. Dacă un eBook nu se citește corect cauza poate fi codarea defectuoasă sau mai degrabă calitatea slabă a programului cu care eBook-ul este citit. Spun asta, deoarece cărțile electronice, înainte de a fi puse la vânzare, sunt testate și validate cu un software (de exemplu EPUB-Checker).
Este important să se cunoască formatul cărții și compatibilitatea lui cu dispozitivul de citire, toate acestea vor duce la o experiență de citire plăcută.
II. Cum cumpărăm și cum citim o carte electronică? În ultimii ani, eBook-urile au devenit o opțiune populară pentru pasionații de lectură, iar procesul de cumpărare a cărților electronice este relativ simplu, acestea pot fi achiziționate și plătite online. În plus, livrarea se face în mod electronic în câteva secunde.
Pentru a cumpăra un eBook, utilizatorii trebuie să acceseze site-ul de vânzări online, să găsească cartea dorită, să urmeze instrucțiunile pentru plată (cu cardul bancar) și descărcare. Cărțile electronice sunt disponibile în mai multe formate (EPUB, PDF), ceea ce înseamnă că utilizatorii trebuie să aleagă formatul potrivit pentru cititorul lor de cărți electronice sau dacă consumă astfel de produse pe mobil sau PC să instaleze un program cu care să le deschidă și să le citească.
Există o varietate largă de programe pentru citit eBook-uri disponibile pe piață, eu prefer pentru smartphone aplicațiile Lithium și PocketBook reader (disponibile gratuit în Google Apps Strore), iar pentru PC oscilez între programele Icecream eBOOK Reader și Calibre (ambele gratis).
În ceea ce privește cititoarele de cărți electronice - Kindle Paperwhite este una dintre cele mai bune opțiuni disponibile, care se distinge prin calitate și performanță. Cu toate acestea, este important ca utilizatorii să ia în considerare nevoile lor specifice atunci când aleg un cititor de cărți electronice și să opteze pentru ce li se potrivește cel mai bine (eu citesc pe smartphone, tabletă și PC).
În ceea ce privește plata cărților electronice, majoritatea site-urilor de vânzări online acceptă plata cu cardul de credit. În ceea ce privește livrarea eBook-urilor, după cum am mai spus, aceasta se face în mod electronic, ceea ce face ca procesul de achiziționare și livrare să fie rapid și eficient.
III. De la tabletele sumeriene la tabletele electronice și mai departe: Cam atât despre eBook-urile în format EPUB și PDF, dar, totuși, să nu închei fără să ne plimbăm puțin prin istoria cărților electronice, care include și formatele MOBI (MobiPocket) și AZW (An Amazon proprietary format), preferate în trecut de gigantul american Amazon, selecția naturală își spune cuvântul și aceste formate încep să lase locul celui mai fiabil – este vorba de EPUB.
Că tot veni vorba de istorie, primul cititor comercial de cărți electronice a fost lansat în 1998 de o companie numită Rocket eBook. Dispozitivul avea o memorie de 4 până la 16 Mb (infim pentru vremurile noastre). În 2007, industria cărților electronice a cunoscut un impuls major odată cu lansarea de către Amazon a eReader-ului Kindle. Datorită Amazon.com/Inc, piața cărților electronice a crescut rapid în popularitate și alte companii i-au urmat exemplul cu propriile cititoare digitale, cum ar fi Barnes & Noble Nook, Sony Reader și Kobo eReader.
În 2011 Amazon a raportat că a vândut mai multe cărți electronice decât tipărite, în 2020 clienții aceleiași companii au cumpărat eBook-uri în valoare de peste 400 milioane de dolari. În 2022, statistica spune că la nivel mondial pentru fiecare patru cărți tipărite s-a vândut o carte electronică. Astăzi, cărțile electronice joacă un rol semnificativ în industria editorială, inovațiile ne aduc mereu noi formate de lectură, cum ar fi cărțile audio și benzile desenate digitale.
Nori negri se adună deasupra tipografiilor, ascensiunea Inteligenței Artificiale și integrarea noilor tehnologii multimedia - care încorporează animații, holograme și alte elemente de realitate virtuală ar putea permite cititorilor să experimenteze în viitorul apropiat moduri cu totul noi de parcurgere a poveștilor, moduri interactive care vor aduce cărțile la viață.
Avansul tehnologic și popularitatea tot mai mare a cărților electronice pun la îndoială viitorul cărților tipărite. Cu toate acestea, este important de menționat faptul că istoria bibliotecilor începe de la tabletele sumeriene, continuă cu scrierile pe papirus, pergament, codex și ajunge în vremurile noastre la tabletele electronice, cărțile există de foarte multă vreme, au trecut prin numeroase transformări, ele nu vor dispărea, ele vor evolua.
Acestea fiind spuse, viitorul cărților implică o schimbare către formatele digitale, tehnologia continuă să revoluționeze modul în care citim și consumăm povești. Fără nici o îndoială - viitorul este al cărților electronice, peste o generație-două, cărțile tipărite vor fi o raritate, s-ar putea să le găsim doar în muzee sau în colecții private.
Mulți cititori (printre care mă număr și eu) încă preferă experiența tactilă de a ține o carte tipărită în mână, de a-i răsfoi paginile și de a mirosi cerneala impregnată pe hârtie. Până când ultima pagină va fi răsfoită, să ne bucurăm de trecut, să trăim prezentul, să îmbrățișăm viitorul și să nu uităm… nimic nu dispare, totul se transformă.
Pe scurt:
O carte electronică (eBook) este versiunea digitală a unei cărți.
Cele mai populare formate în care găsim cărți electronice sunt EPUB și PDF.
Pentru a cumpăra o carte electronică, utilizatorii trebuie să acceseze site-ul de vânzări online, să găsească cartea dorită, să urmeze instrucțiunile pentru plată (cu cardul bancar) și descărcare. În ceea ce privește livrarea cărților electronice, aceasta se face în câteva secunde, în mod electronic.
Cărțile electronice se citesc pe cititoarele de cărți (eReaders), smartphone-uri, iPhone-uri, tablete, PC-uri. Există o varietate largă de programe pentru citit eBook-uri disponibile pe piață.
Programe și aplicații pentru citit cărți electronice:
Ptr. TELEFOANE și TABLETE
Lithium: EPUB Reader - citește cărțile EPUB.
PDF Viewer Mobile App - citește PDF.
PocketBook reader - citește EPUB, PDF și alte formate.
Ptr. COMPUTERE
Icecream eBOOK Reader- citește EPUB și PDF.
Adobe Acrobat Reader - citește PDF.
Calibre - citește EPUB și alte formate.
• Termeni: eBook – carte electronică; eBook Reader – aplicație cu care se citește o carte electronică pe diverse dispozitive (smartphone și PC de exemplu); eReader – dispozitiv destinat exclusiv citirii cărților electronice; PC - Personal computer (Desktop & Laptop).
PS: Pentru cei care vor să creeze un eBook, la ora actuală, după părerea mea, cele mai bune programe pentru scris, creat și editat cărți electronice sunt Word (ptr. scriere), Atticus (ptr. formatare) și Sigil (ptr. editare).